Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca

Catedrala episcopală din municipiul Soroca

Hram: 28 august – Adormirea Maicii Domnului

Zidire: 1841-1843

Paroh: Preasfințitul IOAN, Episcop de Soroca și Drochia

Paroh-adjunct: Protoiereu Nicolae CRAVEȚ

Chelar: protoiereu Alexandru ILESCU

Clerici: protoiereu Ștefan CĂLUGĂRU

protoiereu Iurie LUPAȘCU

ieromonah SERAFIM (Prisăcaru)

preot Mihail CEBAN

protodiacon Constantin ROTARI-BÎCU

protodiacon Mihail ROTARI

protodiacon Cristian PERCIUN

Adresa: strada Ștefan cel Mare și Sfânt, 32, municipiul Soroca, Republica Moldova

Contacte: 0791-37-885

Cod poștal: MD-3006

Schiță istorică

Soroca este un oraș cu statut de municipiu din nord-estul Republicii Moldova, situat pe malul drept al fluviului Nistru, la frontieră cu Ucraina. Populația – 22 196 loc. (2014). A fost atestat documentar la 12 iulie 1499.

Conform sursele documentare, la începutul secolului al XIX-lea în târgul Sorocii sunt atestate două biserici.

Prima biserică, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, era localizată lângă cetate, era din lemn și era grav afectată de cutremurile de pământ din anii 1792 și 1793. Guvernatorul militar al Basarabiei, P.I. Feodorov, raporta în 1838 că biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca era deteriorată de cutremur și stătea pustie, iar zidul de piatră din jurul ei era demolat până la temelie.

A doua biserică, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cel mai probabil a fost înălțată la începutul secolului al XVII-lea, de asemenea din lemn. Dintr-un raport din anul 1830 aflăm că biserica era într-o stare dezastruoasă, bolțile și pereții erau crăpați, luându-se decizia ca locașul să fie desfăcut până la temelii.

În anul 1831, arhiepiscopul Chișinăului și Hotinului Dimitrie, a binecuvântat construcția unei noi biserici din piatră, iar în 1832 a aprobat planul și fațada. Planul acesteia a fost elaborat de către arhitectul gubernial Rosițki. În 1839 arhitectul neautorizat, Anton Veisman, a elaborat un alt plan pentru construcția bisericii. Locul pentru construcție a fost ales puțin mai departe de fosta biserică cu hramul Sfinților Arhangheli.

Locașul sfânt a fost construit din donațiile lui Constantin Cherchez, la acel moment proprietar al moșiei și al târgului Soroca și cu ajutor din partea guvernatorului Basarabiei. Lucrările de construcție s-au desfășurat între anii 1841-1843, sub supravegherea protopopului de Soroca, părintele Grigore Petrițki, care devine și paroh al catedralei.

Catedrala a fost zidită în stil neoclasic, în plan cruciform, fiind încununată de o cupolă semisferică ridicată pe un tambur larg, decorat cu pilaștri îngemănați din ordinul ionic, fără clopotniță.

În anul 1862, după trecerea la cele veșnice a părintelui Grigore Petrițki, paroh al catedralei din Soroca și protopop al județului Soroca a fost numit părintele Teodor Pahovskii. Prin străduința sa, în 1878 a fost construită clopotnița, care a fost alipită la edificiul catedralei.

Într-o informație din 1926 despre catedrală se spune că edificiul este din piatră, acoperit cu fier, e solid, împrejmuit din trei părți de o ogradă de piatră. Fațada era cu grilaj de fier pe fundament de piatră, cu poartă și cu trei portițe de fier, iar ograda la fațadă a fost construită în anii 1919-1920 din fondurile bisericii, zemstvei și ale orașului.

Soborul din orașul Soroca, 1928

În perioada interbelică, Soborul din orașul Soroca, cum era numit atunci, a fost vizitat de mai multe ori de către chiriarhul locului, episcopul Hotinului Visarion Puiu.

Anii 1960, vedere generală

Odată cu instaurarea regimului sovietic, începe o lungă perioada de prigonire a bisericii din RSS Moldovenească. Chiar dacă preoții și credincioșii au opus rezistență, în anul 1972, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca a fost închisă. Curând, autoritățile au început să amenajeze în interiorul ei un planetariu, dar ulterior au renunțat la această idee, transformând locașul sfânt într-un depozit.

Perioada când biserica era închisă, anii 1980

Redeschiderea a avut loc în anul 1991. Primul eveniment important a fost sfințirea bisericii, prin slujbă arhierească la 21 noiembrie 1991. În anul 1999 biserica a fost reparată în exterior, iar slujba de sfințire a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove împreună cu un sobor de preoți.

Un nou capitol în viața bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca a început când în cuprinsul raionului Soroca a fost înființat Vicariatul de Soroca, iar la data de 8 martie 2015, arhimandritul IOAN (Moșneguțu) a fost hirotonit în treapta de episcop de Soroca, vicar al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove. Astfel, biserica devine catedrală episcopală. În dimineața zilei de 14 aprilie 2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul IOAN, Episcop de Soroca, a săvârșit prima slujbă arhierească în catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca.

Proiectul Catedralei Episcopale din Soroca

Cu străduința și purtarea de grijă a Preasfințitului IOAN, Episcop de Soroca, începând cu anul 2015 catedrala episcopală din municipiul Soroca a intrat într-un proces capital de restaurare. În interior a fost schimbată pardoseala, a fost așternută o pictură murală nouă, a fost instalată o catapeteasmă nouă, etc. În exterior, acoperișul vechi din metal zincat a fost înlocuit cu unul nou, din cupru, totodată fiind restaurată  fațada și fiind schimbate crucile de pe cupole, etc, fiind păstrată însă originalitatea și aspectul inițial al edificiului. Încununarea lucrărilor au avut loc odată cu slujba de târnosire, care a fost oficiată la 15 octombrie 2023 de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul IOAN, Episcop de Soroca, vicar mitropolitan și Preasfințitul SILUAN, Episcop de Orhei, vicar mitropolitan împreună cu un numeros sobor de preoți.

Ansamblul catedralei, după procesul de restaurare

În anul 2024, odată cu înființarea Eparhiei de Soroca și Drochia, în cuprinsul raioanelor Soroca, Drochia, Florești și Rîșcani, catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca a devenit principalul locaș de cult din cadrul Eparhiei.

În proximitatea catedralei sunt amplasate două edificii, unul servește drept sediu al Eparhiei de Soroca și Drochia și a fost construit în perioada 2017-2020, iar în cel de-al doilea este o sală pentru ședințe și alte spații auxiliare, fiind înălțat în anii 2020-2023.

Edificiile din preajma catedralei

În catedrala episcopală din municipiul Soroca se află permanent spre închinare un odor de mare preț, icoana Maicii Domnului „Cu trei mâini” de la mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos, care a fost adusă printr-o procesiune specială de la intrarea în Republica Moldova, de la vama Costești-Stînca până în municipiul Soroca.

Galerie Foto