Mănăstirea „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din satul Miciurin, raionul Drochia

Mănăstire de călugărițe

Hram: 22 septembrie – Sfinţii şi Drepţii Părinţi Ioachim şi Ana

Înființare: 2000

Stareță: Egumena VASA (Balan)

Arhimandrit SAVATIE (Cvasnîi)

Duhovnic: Arhimandrit SAVATIE (Cvasnîi)

Adresa: satul Miciurin, raionul Drochia

Aşezare: 50 km distanță de mun. Soroca și 7 km distanță de or. Drochia

Date de contact: 0789-31-445

Cod poștal: MD-5221

Repere istorice

La 7 km vest de or. Drochia, în valea râului Răut, este amplasată o localitate relativ nouă numită Miciurin, întemeiată în anul 1921. Până la 28 octombrie 1949 satul a purtat toponimul Ghica-Vodă. Unul din cartierele satului numit Odaia sau Birarovca găzduieşte mănăstirea în construcţie cu hramul Sfinţii şi Drepţii Părinţi Ioachim şi Ana. Potrivit mărturiilor localnicilor denumirea de Odaia vine de la ferma unui boier, iar cea de Birarovca de la denumirea unei Asociaţii agricole ce activează în sat.

Deşi în satul Miciurin este o biserică ortodoxă cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, se decide înfiinţarea unei noi comunităţi religioase în cartierul Odaia. Iniţiativa vine din partea unor creştine din sat, precum şi din or. Drochia, care erau enoriaşele parohiei din s. Şurii Noi, în care din 28 noiembrie 1999 împreună cu ieromonahul SAVATIE (Cvasnîi) practicau citirea necontenită a Psaltirii. Astfel, s-a decis găsirea unui loc mai dosit, unde ar fi posibilă săvârşirea rugăciunii. În anul 2000 Gheorghe şi Lidia Guţu donează temelia casei şi 20 ari de pământ în cartierul Odaia pentru construcţia unui sfânt aşezământ de maici.

Se decide înregistrarea temporară a parohiei cu hramul în cinstea icoanei Maicii Domnului Bucură-te Mireasă, Pururea Fecioară, deoarece nu erau nevoitoare pentru a înfiinţa o mănăstire.

Pe locul donat porneşte construcţia unui bloc de chilii cu paraclis în cinstea Sf. Mc. Adrian şi Natalia, sfinţit în anul 2002. La 13 septembrie 2003 se pune prima piatră la temelia bisericii cu hramul Bucură-te Mireasă, Pururea Fecioară, iar prima Sf. Liturghie cu sfinţirea Sfintei Mese este oficiată de Învierea Domnului în anul 2005. Sfântul locaş este ridicat după un proiect al unei biserici din Grecia.

În anul 2003 porneşte ridicarea clopotniţei. La temelia acesteia a fost descoperită chilia unui nevoitor, care se stabilise în apropierea moşiei boierului. Astăzi la o distanţă de circa 100 metri se păstrează casa unui boier şi pe alocuri tunelul ce coboară în vale, care odinioară servea drept frigider pentru produse. Funcţionează şi vechea fântână construită în formă de ulcior. Din vechea chilie s-au păstrat doar două porţiuni din pereţi, construiţi din cărămidă roşie.