Porunca cea mare a iubirii

135885input_file0081915_w747_h800_q100

Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău. Aceasta este marea şi întâia poruncă. Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. (Mt. 22,37-39).

Ceea ce vom reţine în special din Evanghelia acestei duminici este marea datorie de a împlini poruncile iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Aceste două porunci reprezintă de fapt tot ceea ce Dumnezeu aşteaptă de la fiecare din noi.

De ce trebuie să-l iubim pe Dumnezeu cu toată inima și din tot cugetul? Dumnezeu este Creatorul nostru. El ne-a dat trup și suflare de viață. El ne-a oferit în dar toate cele necesare pentru a trăi fericiți: puterea de a vedea și iubi, de a simți și a cunoaște. El este infinit de bun. El este Dumnezeul nostru, Cel, care ne-a răscumpărăt din robia păcatului prin crucea și sângele Fiului Său. Dragostea față de Dumnezeu este baza vieții noastre spirituale.

De ce ar trebui să ne iubim aproapele? Dumnezeu, fiind infinit de bun, nu este un Tată iubitor doar pentru noi, El este asemenea pentru întreaga omenire. El îi iubește pe toți, este milostiv față de toți și pentru fiecare dintre noi și-a dat la moarte unicul Său Fiu. Noi toți suntem copii lui. Iar el ca un tată iubitor își dorește ca noi toți să trăim în dargoste, pace și înțelegere frățească. Aproapele meu este și el copilul lui Dumnezeu, și, prin urmare, în virtutea iubirii Tatălui Ceresc pentru mine, eu trebuie să-mi iubesc aproapele ca pe mine însumi.

Inima noastră atunci când este îndrăgostită de cineva, caută să se predea în totalitate celui iubit, încercând să devină asemenea lui. Astfel inima iubitoare de Dumnezeu se umple de harul Său, de bunătatea și dragostea dumnezeiască pentru omenire, tinzând să rămână mereu în această dragoste. Dacă cu adevărat îl vom iubi pe Dumnezeu din tot sufletul nostru, atunci această iubire ne va schimba, vom deveni mai buni, mai milostivi și mai înțelegători.

Iar să-l iubim pe Dumnezeu vom putea doar atunci când ne vom iubi aproapele ca pe noi înșine. Nimeni nu-și dorește sie răul, nimeni nu-și va provoca durere sau suferință. La fel ar trebui să procedăm și cu cei din jur.

Probabil că astăzi, când suntem prea săraci la capitolul dragostei, mulți se întreabă, care ar fi mijloacele care ne-ar ajuta să dobândim dragostea de Dumnezeu? Mijloace pot fi multe și cu ajutorul harului lui Dumnezeu ele pot fi cu adevărat mântuitoare. O modalitate ar fi să ne îndreptăm mereu gândurile noatre către Dumnezeu, și nu doar atunci când ne forțăm să ne spunem rugăciunile cuvenite pe parcursul zilei, dar să ne și obișnuim să cugetăm mereu la Dumenzeu. Iar mintea va conduce și către inima. Ce percepe mintea prin inimă se și transformă și „unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta”, – ne spune Hristos (Mt. 6,21).

O altă cale către dragostea de Dumnzeu este rugăciunea. Căci anume în rugăciune dobândim harul Duhului Sfânt, iar unde este Duhul Sfânt, acolo e și dragoste. Rugăciunea este o cale de a ne apropia de Dumnezeu, de a-l simți cu adevărat aproape, de a-i simți prezența și iubirea. Iar la iubirea pe care o simți în suflet, mereu vei răspunde cu iubire către Dumnzeu și către aproapele.

Iubirea aproapelui este și ea o cale către iubirea de Dumnezeu. Nu cred că a existat vreodată o persoană care să-și fi iubit aroapele din toată inimă și să nu-l fi iubit pe Dumenzeu. Dumnezeu Însăși e prezent în sufletul iubitor: „Dumnezeu este iubire şi cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu şi Dumnezeu rămâne întru el” (1 Ioan. 4,16).

Dar cel mai mult ne ajută la dobândirea dragostei de Dumnezeu primirea sfintelor taine. Creștinul, care cu credinţă şi pregătire primește des sfânta împărtășanie, prin puterea acesteia se preschimbă, dobândind și dragostea dumnezeiască.

Astfel putem spune că îl iubim pe Dumnezeu când ascultăm cuvântul Său și-L împlinim prin fapte, când ne conducem viața potrivit voii Lui, când suntem milostivi asemeanea Domnului, când tindem să fim buni aşa cum El este. Îl iubim pe Dumnezeu când ne asemănăm cu El prin iertare și dragoste. Să ne ajute Hristos Mântuitorul nostru să împlinim poruncile iubirii faţă de Dumnezeu și faţă de semenii noştri, spre slava Preasfintei Treimi şi spre mântuirea noastră a tuturor. Amin!

Episcop Ioan (Moşneguţu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *