Tabăra „Uniți prin Fapte Bune” – o experiență transformatoare

În perioada 22-30 iulie 2024, cu binecuvântarea Preasfințitului IOAN, Episcop de Soroca și Drochia și cu stăruința prot. Serghei BOLDIRESCU, președintele Sectorului eparhial Educație, Cultură și Tineret, 40 de elevi și tineri din raionul Florești, Republica Moldova au avut bucuria de a participa la tabăra de dezvoltare personală „Uniți prin Fapte Bune”.

Tabăra a fost organizată de voluntarii Asociației „Doamna Maria Brâncoveanu” din Făgăraș, în parteneriat cu Biserica Brâncovenească „Sf. Nicolae” din Făgăraș. O adevărată școală de vară în care totul s-a făcut cu dăruire și entuziasm de o echipă minunată de voluntari. Tabăra a fost o experiență extraordinară, ce a creat momente frumoase pentru a învăța împreună, a crește și a fi conectați în lucrarea faptelor bune.

Pe parcursul taberei, participanții au avut ocazia să se implice în diverse activități menite să dezvolte abilități personale și sociale, să promoveze colaborarea și să inspire acțiuni pozitive în comunitate. De la ateliere de lucru practice la discuții motivaționale, fiecare moment petrecut aici a fost o oportunitate de a învăța ceva nou și valoros.

Un mic jurnal al zilelor de tabără ar arăta așa:

LUNI: După ce au trecut și Prutul și munții, oaspeții au fost întâmpinați cu mare bucurie de comunitatea gazdă și de voluntari, la biserica „Sf. Nicolae” din Făgăraș, ctitorie a Sfinților Brâncoveni. După rugăciunea de mulțumire și de binecuvântare a începutului taberei, ei au fost preluați de familiile gazdă.

MARȚI: Cei 60 de copii participanți, ghidați de voluntarii asociației, au fost împărțiți în 4 grupe de vârstă (Sf. Brâncoveni, Sf. Nicolae, Sf. Ștefan cel Mare și Sf. Agafia de la Cușelăuca). Aceștia au participat la jocuri de cunoaștere și la activități de teambuilding, cu scopul de a întări spiritul de echipă. După prânz, a urmat o vizită încântătoare la Cetatea Făgărașului, urmată de alte activități și jocuri desfășurate în curtea bisericii Brâncoveanu.

MIERCURI: Prima parte a zilei a adus 4 ateliere desfășurate simultan. Fiecare grupă de participanți a trecut, prin rotație, pe la: Atelierul de comunicare, Atelierul de tir cu arcul, Atelierul de muzică și dans și Atelierul „Pachetul cultural al echipei” (unde echipele și-au prezentat reciproc zonele din care vin și atracțiile lor turistice, sub coordonarea părintelui Serghei BOLDIRESCU).

A doua parte a zilei a adus „Ziua Talentelor” – un spectacol în care participanții și-au împărtășit pasiunile și talentele, fiind recompensați cu multe aprecieri, aplauze, dar și titluri acordate de membrii juriului, format din reprezentanții voluntarilor.

JOI: Prima parte a zilei a fost dedicată unei drumeții pe munte în zona Șimon-Bran, iar a doua parte a inclus o vizită extrem de interesantă la Muzeul Interactiv de Științe din Brașov.

VINERI: Pe lângă atelierele obișnuite, participanții au beneficiat și de un atelier de săpunărit cu doamna Ala STÂRCU de la Centrul de creație din Florești (Republica Moldova), dar și de activități de inter-cunoaștere și dezvoltare personală, coordonate de Teodora NOVAC, profesor învățământ primar, și Andreea DRĂGHICI, psiholog logoped.

După-masa, participanții au parcurs orașul în cadrul  „Vânătorii de Comori”. Ei au trecut prin diverse probe organizate de voluntari în 7 puncte strategice, învățând în final că în echipă suntem mai puternici și putem descoperi comori de neprețuit, precum prietenia și solidaritatea.

Seara, o parte dintre participanți, împreună cu familiile gazdă, au participat la concertul grupului Plăieșii din Republica Moldova, care a avut loc în Cetatea Făgărașului.

SÂMBĂTĂ: A fost ziua călătoriei la Sibiu. Grădina zoologică, zona de centru a orașului vechi, Catedrala Mitropolitană, Facultatea de Teologie și Muzeul de Istorie Naturală au fost destinații care i-au fermecat pe participanți.

DUMINICĂ: A fost ziua dedicată lui Dumnezeu și familiei. Participanții au participat împreună cu familiile gazdă la Dumnezeiasca Liturghie de la biserica Brâncoveanu. După prânz și după-amiaza petrecute în familie, a avut loc reuniunea tuturor la Festivitatea de încheiere a taberei, care a avut loc la sediul Protopopiatului Ortodox. Aici a fost proiectat și filmul taberei, prin care au fost rememorate momentele minunate din această săptămână. Seara s-a încheiat cu un foc de tabără și un foc de artificii, de care copiii s-au bucurat foarte mult.

LUNI: După rugăciunea de dimineață, însoțită de rugăciuni de mulțumire și de călătorie binecuvântată, părintele Ioan PAROȘ le-a vorbit oaspeților din partea organizatorilor. El le-a pus la inimă faptul că voluntariatul se face din Iubire, iar Dumnezeu este Cel care ne umple vasul inimii cu iubire, pe care suntem chemați să o dăm mai departe. De asemenea, le-a transmis că în echipă suntem mai puternici, îndemnându-i să lucreze împreună și să se sprijine reciproc.

Plecarea s-a făcut cu multe lacrimi de dor și îmbrățișări strânse. În drum spre casă, elevii și tinerii din Republica Moldova au făcut un popas la Iași. Aici au vizitat Palatul Culturii, s-au rugat la Sf. Cuv. Parascheva, au luat masa și apoi s-au întors spre casă.

Recunoștință și stimă voluntarilor Asociației „Doamna Maria Brâncoveanu” din Făgăraș, părintelui Marius CORLEAN, părintelui Ioan PAROS, doamnei preotese Natalia CORLEAN, care au dedicat timpul și efortul pentru a face această tabără posibilă. Fără angajamentul și pasiunea lor, acest eveniment nu ar fi fost atât de reușit. Mulțumiri tuturor participanților pentru entuziasmul și deschiderea lor de a învăța și de a contribui la o lume mai bună.

Împreună putem face mai mult bine!

Preoteasa Svetlana BOLDIRESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *