De măreaţa sărbătoare a Nașterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca, la care au participat slujitorii sfântului locaș, dar și numeorși creștini veniți pentru a aduce laudă și mulțumire Domnului Cel născut în ieslea Betleemului.
După pericopa evanghelică, PS Ioan a citit în fața enoriașilor Pastorala Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, adresată clerului și poporului drept-măritor la domneasca sărbătoare.
Naşterea Domnului, spune Sfântul Maxim Mărturisitorul, împarte istoria omenirii în două: până la Hristos şi după Hristos, iar Sfântul Ioan Damaschin arată că deşi Eclesiastul (1, 9-10) spusese că nu-i „nimic nou sub soare”, totuşi un eveniment nou a fost întruparea Cuvântului, care „este Dumnezeu desăvârşit şi se face om desăvârşit”, singurul sub soare, prin care se arată puterea cea mare şi nesfârşită a lui Dumnezeu.
Întruparea Mântuitorului constituie centrul istoriei, marchează sfârşitul unei epoci şi începutul unei alte epoci. Pentru Sfântul Apostol Pavel, dar şi pentru gândirea creştină autentică, momentul venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu este centrul tuturor celorlalte evenimente istorice. Trecutul şi viitorul primesc sens numai în lumina acestui eveniment unic şi ireparabil.
„Ziua de naştere a Mântuitorului nostru este ziua de naştere a păcii”, spune un sfânt al Bisericii, întrucât Fiul lui Dumnezeu a venit pe pământ ca să împace pe om cu Dumnezeu şi pe oameni între ei. O frumoasă cântare bisericească ne îndeamnă: „Hristos se naşte, măriţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă!”
La sfârșitul Liturghiei, cete de colindători au vestit prin colindul străbun despre venirea în lume a Pruncului Hristos, iar copilașii prezenți au primit din partea Ierarhului, cadouri și iconițe ale Nașterii Domnului.