În data de 28 august creștinii ortodocși celebrează cea mai însemnată și frumoasă sărbătoare consacrată Născătoarei de Dumnezeu – Adormirea Maicii Domnului. La acest praznic mariologic creștinii soroceni consemnează hramul Catedralei Episcopale și al orașului.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Ioan, episcop de Soroca, vicarul Mitropoliei Moldovei și paroh al acestui sfânt locaș, participând și un sobor de preoți, dar și numeroși credincioși.
„Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este un binevenit prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii soroceni. Catedrala orașului care poartă ca hram această sărbătoare închinată Maicii Domnului, ultimul praznic împărătesc din acest an bisericesc, invită la rugăciune pe binecredincioși, pentru a aduce laudă și cinstire, prin prezența lor, Celei prin care a venit mântuirea, născându-L pe Hristos Domnul”, a menționat în rostirea predicatorială, PS Ioan.
După Liturghie a fost săvârșit un Te Deum, iar mai apoi, episcopul Ioan a adresat un mesaj de felicitare și binecuvântare tuturor celor care au venit să aducă laudă Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Soroca. (1840-1842) este un monument de arhitectură, de categorie Naţională, înscris în Registrul Monumentelor RM, cu nr. 2607. Situaţia la zi, 05.02.2013.
Acest edificiu eclesial este ctitoria lui Costache Cerchez, construită după proiectul elaborat în 1832 de către Antuan Weismann.
Situată în centrul localităţii, pe locul unde s-au succedat până la ea câteva biserici. Penultima (1770) era ctitoria lui Teodor Stamati, blagocinul ţinutului Soroca.
Catedrala este în stilul neoclasicist cu plan cruciform, încununat cu o cupolă semisferică ridicată pe un tambur larg, decorat cu pilaştri îngemănaţi ai ordinului ionic. Frontoane în segment de arc decorează toate faţadele.
În 1878 în faţa intrării a fost alipită clopotniţa cu trei niveluri.