Marți, 20 decembrie 2022,, la Reședința mitropolitană din Chişinău a avut loc prima din acest an ședință a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.
Ședința Sinodului a fost condusă de către Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove.
În calitate de membri ai Sinodului au participat ierarhii eparhioţi şi vicari ai Bisericii Ortodoxe din Moldova: ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol şi Dubăsari, ÎPS Anatolie, Arhiepiscop de Cahul şi Comrat, ÎPS Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, ÎPS Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, ÎPS Nicodim, Arhiepiscop de Edineţ şi Briceni, PS Ioan, Episcop de Soroca, vicar mitropolitan, PS Siluan, Episcop de Orhei, vicar mitropolitan şi Prot. mitr. Vadim Cheibaş, secretar al Sinodului BOM.
În cadrul ședinței au fost abordate mai multe subiecte ce țin de viața bisericească, adoptându-se următoarele hotărâri:
Proces-verbal NR. 008
din 20 decembrie 2022
S-a audiat:
Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove cu referință la participarea Înaltpreasfinţiei Sale la ședința Sinodului BORu din 13 octombrie 2022 în or. Moscova, Rusia.
S-a decis:
De a exprima recunoștință ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului şi al întregii Moldove, pentru participarea Sa la ședința Sinodului BORu din 13 octombrie 2022 în or. Moscova, Rusia.
Proces-verbal NR. 009
din 20 decembrie 2022
S-a audiat:
Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove cu referință la încheierea manifestărilor dedicate „Anul Omagial Sf. Cuv. Părinte Paisie Velicicovski – 300 ani de la nașterea sa”.
S-a decis:
Se ia act de raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove cu referință la încheierea manifestărilor dedicate „Anul Omagial Sf. Cuv. Părinte Paisie Velicicovski – 300 ani de la nașterea sa”.
Totodată, se exprimă recunoștință tuturor organizatorilor și participanților ai manifestărilor jubiliare ce au avut loc în eparhii, protopopiate, mănăstiri, școlile teologice și parohii.
Proces-verbal NR. 010
din 20 decembrie 2022
S-a audiat:
Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, privind instituirea ordinului „Sf. Ierarh Serafim Ciceagov”.
S-a decis:
De a aproba instituirea ordinului „Sf. Ierarh Serafim Ciceagov” de gradul I, II, III şi medalia „Sf. Ierarh Serafim Ciceagov”.
De a include în Registrul Distincțiilor Bisericii Ortodoxe din Moldova descrierea statutului ordinului și medaliei „Sf. Ierarh Serafim Ciceagov”.
Proces-verbal NR. 011
din 20 decembrie 2022
S-a audiat:
Raportul ÎPS Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, privind reorganizarea schitului de călugărițe „Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni „Potolește întristările noastre”” din mun. Ungheni, sect. Dănuţeni în mănăstire de călugărițe cu același hram şi desemnarea egumenei ARSENIA (Bordeniuc) în calitate de stareță.
S-a decis:
- De a aproba reorganizarea schitului de călugărițe „Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni „Potolește întristările noastre”” din mun. Ungheni, sect. Dănuţeni în mănăstire de călugărițe cu același hram.
- De a desemna egumena ARSENIA (Bordeniuc) în funcția de stareță a mănăstirii de călugărițe „Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni „Potolește întristările noastre”” din mun. Ungheni, sect. Dănuţeni
Proces-verbal NR. 013
din 20 decembrie 2022
S-a audiat:
Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove cu referință la aprobarea componenței nominale a Judecății Bisericești.
S-a decis:
În legătură cu expirarea mandatului Judecății Bisericești în componența:
- mitr. Valerie POTOROACĂ – președinte,
- mitr. Anatolie STEFANOV,
- mitr. Zosima TOIA,
- mitr. Ioan PLĂMĂDEALĂ,
- mitr. Mihail GONDIU,
- mitr. Victor MIHALAŞ,
- mitr. Ioan UGLEA,
Se aprobă prelungirea mandatului acestui organ bisericesc în componența sus-menționată, pe un termen de trei ani, în conformitate cu Statul Bisericii Ortodoxe din Moldova.
Proces-verbal NR. 014
din 20 decembrie 2022
S-a audiat:
Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului şi al întregii Moldove cu referință la evaluarea activității Sectorului Sinodal Mănăstiri şi Viaţa Monahală.
S-a decis:
De a pune în sarcina Sectorului Sinodal Mănăstiri şi Viața Monahală reevaluarea nominală și actualizarea datelor la zi a slujitorilor şi viețuitorilor din mănăstirile și schiturile din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova.
De a stabili un termen de 3 luni de zile pentru prezentarea raportului final.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md/