Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Drochia – o probă a credinței, a dragostei față de Dumnezeu

Joi, 12 iulie 2018în ziua pomenirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat serviciul divin praznical la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Drochia.

Alătrui de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova au înălțat rugăciuni: PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan, Prot. mitr. Pavel Vuluță, Protopop al bisericilor din raionul Drochia și paroh al Catedralei din Drochia, precum și un impunător sobor de preoți și diaconi.

Ziua de 12 iulie este cu o încărcătură duhovnicească deosebită pentru drochieni, or, anume în această zi în urma cu două decenii a avut loc slujba de sfințire a monumentalei Catedrale din Drochia.

La eveniment au fost prezenți numeroși creștini, conducerea raionului, precum și cea a primăriei Drochia, distinse personalități ale localității.

Sărbătoarea a avut o aleasă împrospătare duhovnicească pentru credincioșii locului, dar, în special, și pentru mulțimea de copii și tineri prezentă la rugăciune.

Pentru aportul considerabil adus la edificarea și administrarea Catedralei din Drochia pe parcursul a mai bine de trei decenii, părintele-paroh Pavel Vuluță a fost decorat de către Mitropolit  cu înalta distincție mitropolitană Ordinul “Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni”. De distincţii bisericeşti s-au învrednicit şi câțiva slujitori din cadrul protopopiatului Drochia.

În această însemnată zi, teologul Vitalie Rusu, absolvent al Academiei de Teologie Ortodoxă din Chișinău a fost hirotonit în treapta de diacon, pe seama bisericii „Sf. Cuv. Stelian” din Chișinău.

După Sfânta Liturghie a urmat o litie morțească pentru vrednica de pomenire presbitera Anghelina Vuluță, înmormântată în apropierea Altarului Catedralei.

Mai apoi, în procesiune solemnă a urmat Drumul Crucii parcurs de la Catedrală până la bustul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt din fața Consiliului raional Drochia. În preajma bustului Marelui Voievod a fost oficiat un Tedeum de sănătate, după care a avult loc un miting de comemorare a apărătorului creștinătății moldave – Sf. Ștefan cel Mare.

 ***

Scurt istoric:

Catedrala „Adormirea Maicii Domnului din Drochia” a fost construită după modelul slav, cu meșteri ucraineni din Vinița. Mobilierul și iconostasul sunt făcute la comandă la Mănăstirea Plumbuita din București. Fresca e realizată de Petre Achințenie. Fiul său Ionuț Laurențiu Achințenie a lucrat la catapeteasmă.

Cea mai mare distincție pentru locuitorii orașului Drochia rămâne a fi această Catedrală – un minunat obiect arhitectonic, adevărata capodoperă a picturii sacre, obiect de artă, care înfrumusețează și domină peisajul orașului Drochia.

Amploarea construcției de la Drochia este impresionantă. În aprilie 1988 a avut loc sfințirea locului și, în mai puțin de patru ani, au fost înălțați pereții catedralei. Forma și amplasarea turlelor a gândit-o și elaborat-o însuși preotul Pavel Vuluță, iar ideile sale au fost materializate de meșterii din Tighina. Cele cinci cupole simbolizează pe Iisus Hristos și pe cei patru evangheliști.

În octombrie 1995, primarul orașului, Anatol Pleșca, fusese invitat în România la Dorohoi (oraș înfrățit cu Drochia) pentru a participa la jubileul de 500 de ani al Bisericii Sfântului Nicolae. La această manifestare, el s-a întâlnit cu Petre Achițenie cu care, deja, în 1996, a fost încheiat un contract pentru pictarea catedralei.

În toamna anului 1997, minunatele fresce au acoperit întreaga suprafață a pereților, tavanului și bolților, fiind considerată una din cele mai frumoase creații ale pictorului Achițenie.

Numele pictorului Petre Achițenie și al feciorului său, Ioan, au fost înveșnicite într-o inscripție din catedrală, alături de numele părintelui Pavel Vuluță și ale tuturor ctitorilor catedralei.

Ce are deosebit catedrala din Drochia? Răspunsul îl primim de la părintele paroh Pavel Vuluță: „Este o probă a credinței noastre, a dragostei față de Dumnezeu.”

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: www.mitropolia.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *