Ne adresăm autorităților statului să înceteze tortura morală la adresa Bisericii

În numele Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM), exprimăm profunda noastră îngrijorare față de recentele declarații făcute de domnul Vasile Șoimaru, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul unei emisiuni televizate, conform cărora ar exista posibilitatea interzicerii activității Mitropoliei Moldovei.

Desființarea prin lege a Bisericii Ortodoxe din Moldova ar aduce atingere dreptului de exprimare a conștiinței religioase a tuturor credincioșilor ortodocși ai acestei Biserici, care s-ar afla în imposibilitatea de a frecventa Biserica lor. Legea cultelor nr. 125/2007, cadrul legal, potrivit căruia funcționează cultele în Republica Moldova, prevede că propagarea urii religioase și intoleranța religioasă manifestată prin acte care stânjenesc liberul exercițiu al unui cult religios constituie infracțiune și se pedepsește penal. După toate standardele legale, promovarea ideii desființării unui cult după modelul ucrainean reprezintă un act de intoleranță religioasă, manifestat în spațiul public.

Considerentele CEDO ne arată că o propunere de scoatere în afara legii a Mitropoliei Moldovei ar intra sub incidența deciziei CEDO, prin care statul moldovean a fost deja condamnat pentru o acțiune similară de nerecunoaștere a dreptului unui cult de a exista. O astfel de propunere ar trebui respinsă din start de către Parlamentul Republicii Moldova și declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

Articolul 15 al legii cultelor stipulează că acestea sunt autonome față de stat, sunt egale în fața legii și nu pot fi discriminate. De asemenea, statul este obligat să nu intervină în activitatea religioasă a unui cult. Alineatul 5 al aceluiași articol statuează clar: Statul recunoaște importanța deosebită și rolul primordial al religiei creștin-ortodoxe și, respectiv, al Bisericii Ortodoxe din Moldova în viața, istoria și cultura poporului Republicii Moldova.

Propunerea de scoatere în afara legii a Bisericii Ortodoxe din Moldova contravine flagrant acestei recunoașteri legale a rolului BOM în viața, istoria și cultura poporului ţării noastre.

Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove este o instituție eclesială cu o istorie îndelungată, ce joacă un rol esențial în viața spirituală, culturală și socială a poporului nostru. În statutul său, se menționează în mod clar independența Bisericii Ortodoxe din Moldova (Mitropolia Moldovei), care își desfășoară activitatea în conformitate cu canoanele și tradiția creștină ortodoxă.

Suntem profund indignați de atitudinea anumitor instituții ale statului implicate în intimidarea preoților. Preoții sunt vizitați la domiciliu de către reprezentanţi ai organelor de drept și constrânși să semneze diferite declarații neclare. Unii ierarhi și slujitori au fost reținuți în puncte de trecere a frontierei și percheziționați minuțios fară temei. Astăzi, asupra Bisericii se resimt presiuni similare celor din perioada sovietică. Tot mai multe amenințări se aruncă asupra Bisericii și a slujitorilor ei.

De la formarea Republicii Moldova, Biserica Ortodoxă din Moldova a fost alături de cetățeni, militând pentru independența și suveranitatea statului nostru. De asemenea, Mitropolia a promovat întotdeauna relații bune cu vecinii noștri, lucru demonstrat în primele zile ale războiului din Ucraina, când Biserica a fost una dintre primele instituții care au venit în ajutorul refugiaților din Ucraina, oferindu-le cazare în mănăstiri și toate cele necesare.

Suntem convinși că într-un stat de drept, în care valorile democratice și libertatea religioasă sunt respectate, nu se poate pune problema interzicerii unei instituții religioase care contribuie semnificativ la păstrarea valorilor și identității naționale.

Ne adresăm autorităților statului să înceteze tortura morală la adresa Bisericii. În caz contrar, dacă aceste persecuții nu vor înceta, ne asumăm angajamentul să vă punem față în față cu poporul dreptmăritor al Moldovei, ca să le explicați lor de ce loviți cu vehemență în Biserica neamului nostru.

Facem apel la calm și discernământ în abordarea unor subiecte atât de sensibile și invităm pe toți cei implicați în viața publică să promoveze dialogul și înțelegerea reciprocă, evitând astfel orice formă de instigare la ură sau dezbinare.

Din numele Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova,

† VLADIMIR,

MITROPOLITUL CHIŞINĂULUI ŞI AL ÎNTREGII MOLDOVE