Astăzi, când Biserica Ortodoxă sărbătorește „Acoperământul Maicii Domnului”, ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău. Alături de Înaltpreasfinția Sa s-a rugat PS Ioan, Episcp de Soroca, Vicar mitropolitan, dimpreună cu slujitorii Catedralei și numeroși creștini veniți din toate coluțurile la hramul Capitalei.
La eveniment a participat Dl Primar General Dorin Chirtoacă, însoțit de un grup de consilieri municipali, dar și un grup de preoți din România în frunte cu pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultăţii de Teologie de la Universitatarea „1 Decembrie 1918”, Alba Iulia.
În timpul Liturghiei, clerul și credincioșii, în același cuget și simțire liturgică, au mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile Sale revărsate asupra Bisericii noastre și s-au rugat Maicii Domnului pentru sănătate și mijlocire în faţa Dreptului și Bunului Judecător.
Adresându-se poporului dreptmăritor, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat pe toți să fie credincioși și cu luare aminte la Învățătura Ortodoxă și să-și pună cu nădejdea în Atotputernicul Dumnezeu. Mitropolitul şi-a exprimat speranţa că şi în continuare, Biserica va rămâne un centru duhovnicesc de referinţă și o comunitate model pentru educarea credincioșilor în duhul valorilor creştine tradiţionale.
Cu această ocazie ierarhul a ţinut să sublinieze: ”Chiar dacă timpurile sunt grele și multe dintre cele care se cer realizate par imposibile, trebuie să știm că având în inimă rugăciunea curată către Bunul Dumnezeu, și cerând în permanență mijlocirea Maicii Domnului pe care cu evlavie o cinstim astăzi, pe toate le vom izbândi, întru triumful valorilor nemuritoare și spre binele nostru comun”.
După Liturghie, credincioșii în frunte cu Arhiereii și slujitorii altarului au înconjurat Catedrala, după care a fost săvârșit un Tedeum de mulțumire pentru toate binefacerile Domnului revărsate asupra cetății credincioșilor Săi robi.
Și Dl Primar Dorin Chirtoacă a venit cu un cuvânt de felicitare către credincioși, subliniind că toate lucrurile mari și frumoase care s-au făcut în oraș, au fost realizate din mila și cu ajutorul Domnului, fapt pentru care și de acum înainte, toată suflarea Chișinăului trebuie să-și unească forțele spre binele orașului natal, cu suflet curat și cu nădejde întru Bunul Dumnezeu.
La final, ÎPS Mitropolit Vladimir a îndemnat pe toți să fie credincioși și cu luare aminte la Învățătura Ortodoxă și să-și pună nădejdea în Maica Domnului care este grabnic ajutătoare a tuturor necăjiţilor.
Din istoricul sărbătorii
Sărbătoarea a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mănăstirii ‘Maica Domnului’, din Constantinopol, în timpul împăratului bizantin Leon Înțeleptul (886-911). Într-o noapte de sâmbătă spre duminică, în Biserica ‘Preasfânta Născătoare de Dumnezeu’ din Vlaherne – Constantinopol se oficia Slujba Privegherii. Spre dimineață (1 octombrie), Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos împreună cu ucenicul său Epifanie, în timp ce se rugau, au văzut pe Sfânta Fecioară strălucind în lumină, având lângă sine pe Sfântul Ioan Botezătorul și pe Sfântul Ioan Evanghelistul, stând între alți sfinți și îngeri. Acoperind Maica Domnului credincioșii cu cinstitul ei omofor se ruga astfel: ‘Împărat ceresc, primește pe tot omul cel ce Te laudă și cheamă numele Tău și unde se face pomenirea numelui meu sfințește și preamărește pe cei ce Te preamăresc pe Tine și pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primește-le, Doamne, rugăciunile și făgăduințele și-i scapă de toate nevoile și răutățile’.
În calendarul Bisericii Ortodoxe, următoarea sărbătoare închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului prăznuită în 21 noiembrie / 4 decembrie.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media