Mănăstire de călugărițe
Hram: 14 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului
Înființare: 1757
Stareță: vacant
Duhovnic: arhimandrit IERONIM (Palii)
Adresa: satul Cosăuți, raionul Soroca
Aşezare: 10 km distanță de mun. Soroca
Date de contact: 0691-31-116
Cod poștal: MD-3016
Repere istorice
Localitatea Cosăuţi a fost menţionată documentar la 3 ianuarie 1509. Dintr-un act de danie făcut de Constantin Racoviţă voievod Episcopiei de Huşi în 1757, aflăm numele proprietarului moşiei Cosăuţi – medelnicerul Nicolae Racoviţă. Moşia acestuia se afla la hotar cu moşiile târgului Soroca, donate de domn Episcopiei Huşilor.
Prima atestare documentară a schitului Cosăuţi o descoperim într-o inscripţie marginală de pe un Tetraevanghel, inscripţie datată cu luna februarie 1757. Din aceeaşi sursă aflăm şi numele unuia din primii administratori ai schitului, nacealnicul Mihail.
Schitul Cosăuţi a fost ridicat la o distanţă de 1,5 km de izvorul pârâului Iorginţi, afluent de dreapta al râului Nistru, într-un defileu, din trei părţi înconjurat de dealuri şi din partea nordică hotărnicit cu râul Nistru. A fost denumit Cosăuţi după numele moşiei unde a fost ridicat. Schitul s-a mai numit şi Iorginţi, după numele pârâului pe al cărui mal se afla. Cu aceste nume, în circulaţie deopotrivă, mănăstirea este atestată în documentele de arhivă până la închiderea sa în 1833.
În 1812–1813, odată cu crearea Eparhiei Chişinăului şi Hotinului, la insistenţa noului exarh, mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, schitul Cosăuţi obţine statut de mănăstire. Se ştie că în 1820 aici funcţiona o singură biserică de lemn cu hramul Naşterea Maicii Domnului, mănăstirea făcând parte din lista celor 12 mănăstiri de călugări din Basarabia.
La 19 mai 1833 arhimandritul Ioanichie prezintă un raport arhiepiscopului Dimitrie privind sărăcia mănăstirii, lipsa mijloacelor de întreţinere, a terenurilor arabile, după care conchide că „pe viitor mănăstirea Cosăuţi nu mai poate să activeze şi de aceea trebuie desființată.”
La 26 iunie 1833 urmează rezoluţia arhiepiscopului Dimitrie, în care se menţiona: „A se lichida această mănăstire, iar călugării ei să fie transferaţi în apropiata mănăstire Călărăşeuca, tot acesteia transmiţându-i-se şi averea mănăstirii Cosăuţi”.
Mănăstirea de călugări a fost redeschisă pe un loc nou la 22 aprilie 1990, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului. În 1998 a fost binecuvântată oficial redeschiderea mănăstirii Cosăuţi, tot atunci în scaunul de stăreţie a fost numit arhimandritul IERONIM (Palii).
Un eveniment important în viața mănăstirii Cosăuți s-a întâmplat la 10 decembrie 2015, când din mănăstire de călugări a fost reorganizată în mănăstire de călugărițe, iar arhimandritul IERONIM (Palii) a fost eliberat din funcția de stareț, fiind numit în calitate de duhovnic al sfântului așezământ.
Sursa: Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, s. Cosăuţi, r. Soroca