În seara zilei de miercuri, la capela studenţească din cadrul USM, se săvârşeşte o rugăciune comună, după care urmează convorbirile duhovniceşti, la care sunt invitaţi slujitori şi laici, care abordează diverse teme legate de Biserică şi societate.
În perioada Postului Mare este rânduit Canonul de pocăinţă a lui Iisus Hristos, care în această zi, 25 martie, a fost oficiat de către Preasfinţitul Ioan, episcop de Soroca, vicar mitropolitan. A fost prima rugăciune în comun a PS Ioan cu tinerii şi prima întâlnire cu studenţii, în calitate sa de arhiereu.
Zeci de tineri au venit să-l cunoască, să ia binecuvântare şi să asculte un cuvânt de învăţătură.
După slujba Canonului a urmat Seara duhovnicească la tema: „Ce li se ascunde creştinilor şi, în special, tinerilor de astăzi?”. Preasfinţitul episcop a încercat să prezinte realităţile vieţii de la facere până astăzi, elucidând căderile, abaterile, vicleniile şi răzvrătirile omenirii de-a lungul istoriei, precum şi realizările, împlinirile şi urcuşul duhovnicesc al atâtor oameni demni, care au trăit şi mai trăiesc cu şi pentru Dumnezeu şi aproapele.
„Viaţa este un dar dumnezeiesc şi necesită a fi trăită corect şi conform voii divine. Viaţa trebuie să fie plină de dragoste, căci Dumnezeu este iubire. Unde nu există dragoste, nu există nici fericire sau împlinire.
Să fugim de vicii, care transformă viaţa unor oameni, chiar a popoare întregi, într-o existenţă lipsită de bucurii şi plină de mustrări de conştiinţă.
Să nu cădem pradă sloganului: „Ia totul de la viaţă!”. În special tinerii sunt prinşi în această capcană! Daţi dovadă de trezvie, să nu fiţi prinşi în mrejele celui rău, care abate de la Adevăr atâtea şi atâtea vieţi omeneşti.
Prin patimi oamenii îşi pierd conştiinţa propriei naţionalităţi şi idealurile morale. Ceea ce de veacuri era considerat viciu, acum unii consideră drept virtute. Ceea ce provoca scârbă, astăzi unii consideră a fi de bun gust şi chiar extrem de manierat.
Legaţi-vă viaţa de Biserică, deci de Hristos, şi nu veţi greşi, căci El este Calea, Adevărul şi Viaţa.
Fiţi atenţi, în afara Bisericii puteţi cădea în marea ce vă înghite şi riscaţi să pierdeţi vocaţia, drumul… chiar viaţa. Omul nu este doar mâncare şi băutură, omul nu este marfă, omul este după chipul şi râvneşte să devine după asemănarea lui Dumnezeu!
Nu vă înşelaţi, în afara lui Dumnezeu nu este libertate, lumină, sens… dragoste… mântuire” – a menţionat Episcopul Ioan.
După predica rostită, au urmat întrebări din partea tinerilor, care şi-au spus durerile, au împărtăşit din frământări, iar unii şi-au exprimat dorinţa să fie mai multă viaţa duhovnicească în rândul studenţilor.
PS Ioan i-a asigurat că se va regăsi mai des în rândul copiilor şi tinerilor, în parohii şi centre specializate, pentru a revigora activităţile cu cei în creştere.
„Să ştiţi că Biserica e a voastră – a tinerilor!” – a accentuat în încheiere ierarhul.
A urmat binecuvântarea celor prezenţi şi discuţii în particular cu tinerii, în special cu membrii ASCO, care au planificat împreună cu Episcopul Ioan şi părintele Octavian Moşin, parohul bisericii şi preşedintele asociaţiei studenţeşti, Săptămâna Tineretului Ortodox, preconizată pentru 30 martie-5 aprilie.