«Învierea lui Hristos văzând, să ne închinăm Sfântului Domnului Iisus,
Unuia Celui fără de păcat; Crucii Tale ne închinăm, Hristoase şi Sfântă
Învierea Ta o lăudăm şi o slăvim!»
Preacuvioși și Preacucernici părinți,
Cuvioși monahi și monahii,
Drept-măritori creștini din cuprinsul
binecuvântatei noastre Eparhii de Soroca și Drochia,
Hristos a Înviat!
Imnul Bisericii prin care duminică de duminică se slăvește Învierea Mântuitorului, ne îndeamnă în Lumina Învierii să ne închinăm Lui, Unuia Celui fără de păcat, Mielul lui Dumnezeu care a venit în lume, ca să ridice păcatul lumii. Sfântul Ioan Botezătorul când L-a văzut pe Iisus venind la Iordan, anume așa a mărturisit despre El, zicând: «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii» (Ioan 1, 29).
L-a văzut Ioan și L-a mărturisit. Pe Ioan l-au auzit primii ucenici și au mers după Iisus, ca să vadă unde locuiește. Și «ceea ce au văzut și au auzit» (I Ioan 1, 3), aceea au propovăduit prin cuvânt și scris, ca și noi să credem, «că Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu şi crezând, să avem viaţă în numele Lui» (Ioan 20, 31).
Biserica propovăduiește ceea ce au văzut și au auzit ucenicii Domnului, cei de atunci și cei de-a lungul veacurilor. Cântând cu bucurie și credință «Învierea Lui Hristos văzând», noi mărturisim împreună cu ei toți realitatea Învierii și totodată confirmăm actualitatea Învierii în viața noastră. Necătând la faptul, că pe de o parte, noi n-am văzut tocmai în același fel cum au văzut Apostolii cu ochii trupești, totuși, pe de altă parte, de nimic nu suntem lipsiți, ci dimpotrivă, prin credință ne facem părtași aceleiași fericiri, căci spune Dumnezeu-Cuvântul, Cel Înviat din morți: «fericiți cei ce n-au văzut și au crezut» (Ioan 20, 29).
Noi cei de acum, care trăim aceste timpuri palide, trebuie să ascultăm propovăduirea evanghelică a Bisericii și să vedem că Învierea Lui Hristos este unica cale spre izbăvire și Lumină. Hristos Însuși este Lumina. El luminează pe toți cei ce cred în Învierea Lui și în statornicia credinței lor cântă «afară de Tine alt Dumnezeu nu știm și Numele Tău numim». Lumina Lui nu o oprește nici de la ceilalți. Pe toți îi caută, pe toți îi cheamă. Pe toți vrea să-i adune, ca să fie «o turmă și un Păstor» (Ioan 10, 16). El, Păstorul Cel blând și Biruitorul morții, vrea să ne ducă la pășunea cea îmbelșugată a Vieții celei veșnice în Împărăția Tatălui Său, care L-a trimis în lume, «ca lumea prin El să se mântuiască» (Ioan 3, 17).
Preaiubiți întru Hristos Cel înviat, frați și surori,
La Slăvitul Praznic al Învierii din morți a Domnului și Dumnezeului nostru, când toate se umplu de lumină pascală și de bucurie veșnică, vă adresez tuturor, clerului și poporului iubitor de Dumnezeu, alese gânduri de felicitare, dorindu-vă să petreceți cu veselie duhovnicească și trăire curată Sărbătoarea sărbătorilor, intonând împreună cu întreaga Biserică: «Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le»!
Adevărat a Înviat!
Cu arhierești binecuvântări și bucurie pascală
ARHIEPISCOP DE SOROCA ȘI DROCHIA
Învierea Domnului,
Anul mântuirii 2025,
oraşul Soroca