Pelerinaj pentru 80 de elevi voluntari din cadrul Asociației Educative a Copiilor Ortodocși „Clopotnița”

Cu binecuvântarea Preasfințitului IOAN, Episcop de Soroca și Drochia, în perioada vacanței de toamnă aproximativ 80 de elevi voluntari din cadrul Asociației Educative a Copiilor Ortodocși „Clopotnița”, dar și alți copii din câteva parohii ale Protopopiatelor Drochia și Rîșcani, au mers într-un pelerinaj la mănăstirile Japca, Saharna, Hagimus și Curchi.

Pelerinajul a fost organizat de către Asociația Educativă a Copiilor Ortodocși „Clopotnița” și mănăstirea Nicoreni, fiind coordonat de către părintele arhidiacon AFANASIE (Bîrnaz) și colaboratorii asociației.

Primul popas a fost la mănăstirea Japca, unul din cele mai vechi așezăminte monahale, care datează din sec. XVII, singurul care a activat în perioada sovietică. În biserica rupestră a mănăstirii au fost făcute și primele filmulețe video ale elevilor voluntari, care au adus mărire prin rugăciune către vechile icoane ale Maicii Domnului. Iar o elevă a recitat o poezie proprie despre ascultare, una din cele mai importante virtuți.

Spre seară mănăstirea Saharna i-a întâmpinat pe micii pelerini cu toată măreția sa. Copiii au avut ocazia să admire peisajul feeric al defileului cu același nume. De sus, de pe stânci se deschid niște peisaje de excepție ale defileului stâncos și împădurit al râulețului Saharna, cu câteva cascade și praguri. Una din ele, cea mai mare, a fost locul potrivit pentru filmarea câtorva scenete pregătite de copii.

Următoarea destinație a fost mănăstirea Hagimus. Aici, copiii au aflat că mănăstirea are o istorie relativ nouă, datând din anul 1997, dar este un loc de închinare și liniște sufletească, vatră de spiritualitate și cultură ortodoxă adevărat. Cu patru biserici și două paraclise, care adăpostesc părticele de sfinte moaște și sfințenii.

Ultima locație a fost mănăstirea Curchi. Locul unde se află cea mai înaltă catedrală din Republica Moldova, cu hramul Nașterea Maicii Domnului. Elevii voluntari au înălțat cântece de slavă și rugăciune către Tatăl nostru ceresc în cel mai vechi lăcaș din mănăstire cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Au urmat înscenări și un recital de poezie, drept mulțumire și slavă Celui ce ne iubește și care Și-a jertfit unicul Său Fiu pentru iertarea păcatelor și mântuirea noastră.

Sursa: Asociația Educativă a Copiilor Ortodocși „Clopotnița” din Republica Moldova

VIDEO – Pelerinaj la locurile sfinte cu copiii voluntari