Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Drochia

Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Drochia

Hram: 28 august – Adormirea Maicii Domnului; 8 noiembrie – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Zidire: 1988-1998

Paroh: Protoiereu Elisei VULUȚĂ

Paroh de onoare: protoiereu Pavel VULUȚĂ

Cleric: Protoiereu Mihail HARGHEL

Adresa: bulevardul Independenței 60, orașul Drochia, Republica Moldova

Contacte: 0795-59-573

Cod poștal: MD-5201

Ultima vizită arhierească: 18 iulie 2024 

Schiță istorică

Orașul Drochia se află pe calea ferată Bălți-Otaci, la o distanță de 181 km nord-vest de orașul Chișinău și la 40 km vest de orașul Soroca. Populația – 13 150 (2014). Localitatea a fost fondată în anul 1889 ca gară, odată cu procesul de construcție a căii ferate Bălți-Otaci. În 1954 i se conferă statut de oraș. Din cauza numărului mic de locuitori, mult timp localitatea nu a avut o biserică. Începând cu anii 1920, în urma reformei agrare, în apropierea gării s-au stabilit cu traiul mai multe familii de agricultori, care împreună cu câteva familii de comercianți, stabiliți anterior, au format un cătun cu administrație proprie. Mai târziu acesta s-a unit cu un alt cătun din apropiere – Ghica Vodă. Astfel, în 1933 este formată parohia Gara Drochia. Prima biserică din localitate a fost sfințită la 11 iulie 1943. În perioada sovietică, sfântul locaș a fost folosit ca depozit, apoi sală de sport, după care a fost demolat.

Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Drochia este mândria și totodată, cartea de vizită a orașului. Este considerată cea mai impresionantă catedrală construită după 1990 în Republica Moldova.

A fost construită după proiectul arhitectorului Alexandru ȚĂRANU din Orhei în perioada 1988-1998, iar la edificarea au contribuit Consiliul Raional Drochia, primăria, mai multe întreprinderi și societăți economice din raion, dar și simpli enoriași. Lucrările de construcție au fost coordonate de către protoiereul Pavel VULUȚĂ, acum paroh de onoare al sfântului locaș.

Catedrala are două nivele: la primul nivel se află biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, iar la nivelul superior – catedrala cu hramul Adormirea Maicii Domnului. A fost construită din cărămidă și metal profilat, de către meșteri din orașul Vinița.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din demisol a fost sfințită la 27 mai 1990 de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, iar la 12 iulie 1998, după finisarea lucrărilor de construcție, a fost sfințit propriu-zis ansamblul catedralei de către Înalpreasfințitul Mitropolit VLADIMIR, împreună cu un sobor de preoți.

Pictura din interioriul catedralei a fost executată de către renumitul pictor Petru ACHIȚENIE din Dorohoi, iar pictura din biserica din demisol de către Eugen și Ion BEIU. Pictura este în frescă, în stil bizantin. Mobilierul și iconostasul sunt făcute la Mănăstirea Plumbuita din București. Pictura iconostasului a fost executată de către Ioan ACHIȚENIE, fiul renumitului pictor Petru ACHIȚENIE. Sfânta Masă și catapeteasma din biserica din demisol au fost executate de către Ion SPINEI.

Pe partea dreaptă de la intrare în ansamblul catedralei s-a construit casa parohială din două nivele, unde activează un Centru pentru caritate și asistență socială. Tot aici este și sediul Frăției Ortodoxe „Sfântul Gheorghe” din orașul Drochia.

În anul 2024, odată cu înființarea Eparhiei de Soroca și Drochia, în cuprinsul raioanelor Soroca, Drochia, Florești și Rîșcani, catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Drochia a devenit catedrală episcopală, orașul Drochia fiind al doilea oraș catedră al chiriarhului Eparhiei de Soroca și Drochia, Preasfințitul Episcop IOAN.