Parohia „Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat” din municipiul Soroca

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat” din municipiul Soroca

Hram: 21 iunie – Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat

Zidire: 1914-1916

Paroh: Protoiereu Vasile ȚĂRUȘ

Cleric: protoiereu Andrei POPOVICI

Adresa: strada Vasile Stroescu 33, municipiul Soroca, Republica Moldova

Contacte: 0684-77-731

Cod poștal: MD-3004

Ultima vizită arhierească: 19 august 2024 

Schiță istorică

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat” a fost ctitorită de către Teodor (Feodor) Aleinikov, fiul nobilului Alexandr Aleinikov din gubernia Poltava. Militar de carieră, a ajuns în Basarabia în ținutul Sorocii. Aici s-a căsătorit, și-a crescut urmașii, a fost ales președinte al Adunării de zemstvă a județului Soroca, tutore al Gimnaziului de fete din Soroca și membru al Comitetului de construcție a Școlii Agricole din Soroca (în prezent Colegiul Tehnic-Agricol din Soroca).

Lucrările de construcție au început în 1914 și au fost finisate în 1916. În aceeași perioadă Teodor Aleinikov a ridicat, alături de biserică, o școală primară, iar peste drum – o clădire spațioasă pentru clerul ce urma să slujească în sfântul locaș.

Biserica a fost construită pe cel mai înalt loc din cimitirul din Soroca. Era prevăzută pentru 500 de oameni, fiind compusă dintr-un antreu cu două încăperi pentru debarale și o scară metalică în spirală, ce ducea spre balconul pentru cor și clopotniță, pronaos, naos cu trei nefuri și altar cu paraclisier și diaconicon. Sub altarul bisericii a fost construită o încăpere pentru cavoul familiei Aleinikov.

Cercetătorul S.P. Apostol ne relatează următoarele: „Edificiul de cult are o compoziție originală, domină ambianța urbană a cartierului. Biserica este decorată cu turnulețe și arce decorative pe întreg perimetrul pereților construiți din piatră. Blocurile de cotileț au fost utilizate doar la ridicarea bolților.” În general construcția, combină elementele arhitecturale Art Deco pe baza stilului neo-rus de acum un veac.

În 1924, clădirea de peste drum de biserică, cu binecuvântarea episcopului Visarion Puiu, a devenit metoc și cămin eparhial, fiind organizată o reședință arhierească și un cămin pentru clericii ce veneau cu treburi prin Soroca. Acest metoc eparhial a fost dat în conducerea starețului mănăstirii Rudi, care a rânduit în acest loc câțiva monahi și ascultători pentru grija gospodăriei.

În anul 1927,  parohia și biserica a fost inspectată de către revizorul eparhial, fiind declarată ca una din cele mai îngrijite și bune din eparhie. Iar în 1935 se menționa că Biserica „Aleinikov” este una dintre cele mai frumoase din Eparhia Hotinului, fiind înzestrată cu odoare scumpe.

Odată cu instaurarea puterii sovietice, biserica a mai funcționat până în 1949, după care a fost închisă. În perioada de închidere, locașul sfânt a fost transformat într-un depozit al secției orășenești de comerț.

Biserica a fost redeschisă în 1974, după ce a fost închisă biserica „Adormirea Maicii Domnului” din centrul orașului Soroca. Sfântul locaș a fost renovat și înzestrat cu toate cele necesare, pentru oficierea serviciilor divine, fiind sfințit de către arhiepiscopul Chișinăului și Moldovei, Ionatan.