În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Dionisie Episcopul Ioan a slujit la mănăstirea Suruceni

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, 17 septembrie 2024, Preasfințitul IOAN, Episcop de Soroca și Drochia a slujit împreună cu Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Înaltpreasfințitul SAVA, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, Înaltpreasfințitul ANATOLIE, Arhiepiscop de Cahul și Comrat, Înaltpreasfințitul NICODIM, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, Preasfințitul SILUAN, Episcop de Orhei, vicar mitropolitan, Preasfințitul FILARET, Episcop de Căpriana, vicar mitropolitan, Preasfințitul NICOLAE, Episcop de Ceadîr-Lunga, vicar al Eparhiei de Cahul și Comrat și Preasfințitul PATROCL, Episcop de Dondușeni, vicar al Eparhiei de Edineț și Briceni la mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Suruceni, raionul Ialoveni.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în biserica mănăstirii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae. La slujbă au luat parte protopopi, stareţi și preoți din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În cadrul serviciului divin, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a săvârșit hirotonia ipodiaconului Serghei Zaporojan, absolvent al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, promoția anului 2022, în treapta de diacon pe seama catedralei mitropolitane din Chișinău.

După Sfânta Liturghie, soborul ierarhilor și al preoților condus de Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat un Te-deum, rugând pe Sfântul Ierarh Dionisie să mijlocească către Dumnezeu pentru țara noastră Moldova, binecredincioșii creștini și pentru pacea în întreaga lume.

În cuvântul adresat credincioșilor, Întâistătătorul a relatat viaţa și activitatea pastoral-misionară și duhovnicească a Sfântului Ierarh Dionisie, îndemnându-i pe cei prezenți să-i cinstească pe Sfinți, urmându-le viața și dragostea față de Dumnezeu. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova i-a mulțumit Egumenei EPISTIMIA (Goncearenco) și obștei monahale pentru activitatea duhovnicească desfășurată în așezământul monahal.

Stareța mănăstirii, i-a mulțumit Mitropolitului, ierarhilor, preoților și creștinilor prezenți pentru bunăvoința de a petrece în rugăciune această Sărbătoare. Totodată, Maica Stareță a evidențiat faptul că sfințenia este un dar al condiției umane, este starea la care sunt chemați toți creștinii, Dumnezeu Însuși chemându-ne să devenim Sfinţi asemenea Lui.

În cadrul Sfintei Liturghii, numeroși creștini au primit împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

La final, toți cei prezenți au participat la o agapă frățească organizată cu dragoste de către obștea monahală.