Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din municipiul Soroca

 

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din municipiul Soroca

Hram: 8 noiembrie – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Zidire: 1823-1827

Paroh: Protoiereu Nicolae CRAVEȚ

Cleric: preot Grigore DODON

Adresa: strada Stan Poetaș 1, municipiul Soroca, Republica Moldova

Contacte: 0691-17-351

Cod poștal: MD-3005

Ultima vizită arhierească: 30 iunie 2024

Schiță istorică

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din municipiul Soroca este situată în cartierul Bujorăuca, care în trecut a reprezentat o unitate administrativ-teritorială aparte. Satul Bujorăuca a fost inclus în orașul Soroca prin decretul Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM din 21 decembrie 1960.

Biserica a fost construită de către clucerul Nicolae Cherchez, care stăpânea din 1814 moșiile Bujorăuca și Soroca. Zidirea acesteia s-a făcut pe propria sa cheltuială și a fost sfințită în 1827. Primul paroh al bisericii a fost preotul Gheorghe Mardare. În anul 1860, paroh al bisericii a fost numit preotul Efimie Jolondcovschi, care în anul 1868 devine și protopop al bisericilor cercului I, din județul Soroca.

Începând cu anul 1897, timp de aproape jumătate de secol, satul și biserica se vor afla sub conducerea spirituală a dinastiei de preoți Dumbravă. Părintele Mihail Dumbravă a slujit în calitate de paroh al bisericii timp de 48 de ani. De menționat, că în 1920, părintele Mihail Dumbravă a fost numit protopop al bisericilor cercului I din județul Soroca. În anul 1945, paroh al bisericii a fost desemnat părintele Valentin Dumbravă, fiul părintelui Mihail Dumbravă. În anul 1960, biserica a fost închisă de către autoritățile sovietice.

Sfântul locaș a fost redeschis în anul 1992. Paroh fiind numit preotul Nicolae Panas. După lucrările de renovare, în anul 1994, biserica a fost sfințită de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și a întregii Moldove. De remarcat, că părintele Nicolae Panas a deținut în perioada 1993-1994, funcția de protopop al bisericilor din raionul Soroca.

La 23 iulie 2010, în funcția de paroh al acestei biserici a fost numit părintele Nicolae CRAVEȚ, protopop al bisericilor din raionul Soroca (2007-prezent). La 12 octombrie 2017, după ample lucrări de renovare, sfântul locaș a fost sfințit de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și a întregii Moldove, Preasfințitul IOAN, Episcop de Soroca, vicar mitropolitan și Preasfințitul SILUAN, Episcop de Soroca, vicar mitropolitan, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi.