Sectorul Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret în primă şedinţă de lucru

_MG_2014

Cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir, palatul mitropolitan a găzduit prima şedinţă a Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret.

La eveniment au fost convocaţi responsabilii din fiecare eparhie, dar şi din raioanele Eparhiei de Chişinău, care vor reprezenta sectorul în teritoriu.

Au participa 24 de persoane, şedinţa fiind prezidată de către PS Episcop Ioan, vicar mitropolitan, care s-a adresat cu următorul mesaj:

„Preacucernici preoți și responsabili de activități cu tinerii!

Vă facem invitația de a ne lansa împreună într-un proiect de amploare, care necesită multă activitate. Mișcarea Tineretului Ortodox se vrea a fi un program complex care să coopteze tinerii din întreaga țară, să-i cultive, să-i formeze în duh ortodox.

Activitatea cu tinerii este un domeniu prioritar pentru Biserica Ortodoxă. Către ei trebuie făcut apelul spre o trăire adevărată. În contextul în care generația crescută în perioada sovietică este destul de rece în ale credinței, s-a produs o ruptură în perpetuarea tradițiilor creștine, o ruptură care are drept urmare degradarea valorilor, incapacitatea de a înțelege ce se petrece în Biserică, care e rolul acesteia, cine este cu adevărat Hristos.

Scopul pe care ni-l propunem este să dezvăluim tinerilor dimensiunea, complexitatea Ortodoxiei. Să-i invităm a o descoperi, fiindu-le alături; să educăm creștini responsabili.

În Republica Moldova există focare de inițiativă în sectorul tineret, sunt tineri dornici de a cunoaște adevărul. Activități realizate de clerici cu ei se observă sporadic, în anumite regiuni. Ne dorim să imprimăm caracter național lucrului cu tinerii, prin formarea unor grupuri de tineri ortodocși în raioanele, localitățile țării. Aceste grupuri necesită o ghidare, pe care o solicităm de la responsabilii de tineret din fiecare eparhie, raion, parohie.”

A urmat prezentarea fiecărui membru propus în acest sector sinodal, fiecare venind cu propuneri şi împărtăşiri din propria experienţă.

Prot. Octavian Moşin, preşedintele Sectorului a prezentat următoarele iniţiative:

„Vă propunem să preluăm împreună modele de acțiuni testate: conferințe, seri duhovnicești, marșuri, pelerinaje, acțiuni de caritate, realizare de proiecte sociale, culturale; totodată vom susține orice inițiativă frumoasă din partea grupurilor lucrative de tineret.

Acum este nevoie de unitate, să ne simțim în același duh. Astfel, pe site-ulwww.tineretulortodox.md vom înregistra toate grupurile, în funcție de regiune. Tot aici vom reflecta și activitățile realizate, pentru a ne cunoaște, a învăța reciproc, a prelua modele.

Obiectivul nostru este de a aduce tinerii în Biserică, de a le face cunoștință unii cu alții, de a le deschide frumusețea unei trăiri ortodoxe, care înseamnă: să iubești, să descoperi, să înveți, să fii activ, să fii bogat în valori, să știi a-ți asuma responsabilități.

Cerem concursul dvs. pentru a da viață Mișcării Tineretului Ortodox și a-i uni pe cei care îl caută pe Hristos.

Iar în acest an ne propunem următoarele activităţi în comun, care se vor a fi mai de amploare:

Săptămâna Tineretului Ortodox (a şasea săptămână din Postul Mare);

Marşul pentru Familie (luna mai);

Ziua Femeilor Mironosiţe;

Pelerinajul Tinerilor (25 septembrie)”

Este de menţionat faptul că la eveniment au fost prezenţi şi trei protopopi, din circumscripţiile Drochia, Cimişlia şi Hânceşti, care au intervenit cu idei organizatorice, privind intensificarea şi coordonarea activităţilor.

Totodată, din partea unui grup de tineri, a vorbit tânărul Anatolie Stefanov, care a venit şi cu câteva idei destul de covingătoare:

” Eu, ca reprezentant al tinerii generații, aș dori să exprim câteva idei referitoare la dinamizarea activităţilor cu tinerii în parohiile din țară.

Într-o societate a tehnicii, în care telefonul mobil este indispensabil, iar reţelele de socializare singurele mijloace prin care aceştia comunică, ar trebui să creăm, să renaştem o comunitate «învechită», dar necesară sufletelor noastre.

Cred că tinerii trebuie călăuziţi spre a-şi găsi locul şi lucrarea ce o pot săvârşi personal în Biserică. Cel mai bun misionar în mijlocul tinerilor este chiar tânărul; pentru că tinerii au nevoie să fie împreună, iar dacă Biserica nu le oferă această șansă, tinerii vor fi împreună departe de Biserică.

„Dacă Biserica, prin preoții ei, va răspunde nevoilor tinerilor, dacă îi vor face pe tineri să se simtă persoane și să se simtă acasă în biserică, tinerii vor rămâne aproape de ea. Care sunt cele mai acute nevoi ale tinerilor? Nevoia de a vorbi despre ei, de a se exprima pe înțelesul lor; nevoia de a fi ascultați; nevoia de a fi valorizați; nevoia de a fi recunoscuți pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce fac; au nevoie să viseze, să influențeze mediul în care trăiesc, au nevoie să li se acorde încredere. Dacă li se va acorda încredere, îi vom vedea înflorind, vor face lucruri frumoase, pe care nici ei nu bănuiau că le pot face. Ei înșiși vor deveni misionari și apărători ai culturii vieții împotriva culturii morții” (protos. Nicodim Petre).

Preotul poate să-i implice pe tineri în activități în care aceștia să învețe să facă. Foarte adesea școala și societatea le cere doar să știe. Este important ca ideile şi opiniile tinerilor sa fie ascultate şi puse în valoare.

Ar fi bine ca tinerii sa fie implicaţi în toate laturile vieţii de parohie – să fie aleşi în consiliul parohial şi responsabilizaţi pe anumite sectoare, cu deosebire să fie implicaţi în activitatea social-filantropică, să distribuie ajutoare materiale celor aflaţi în necazuri şi suferinţe, să se apropie sufleteşte de copiii orfani sau ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, precum şi de bătrânii aflaţi în suferinţă.

Astfel, nădăjduim în formarea unei generații de tineri, mădulare vii în Trupul lui Hristos.”

În urma discuţiilor s-a decis că primii paşi vor fi de consolidare a unor echipe de tineri în fiecare raion şi organizarea unei conferinţe raionale în a şasea săptămână a postului, iar în perioada pascală să fie premiaţi tinerii ce s-au implicat mai activ în concursuri pe teme creştine.

Pentru perioada vacanţei de vară sunt preconizate tabere în republică, în care vor activa în calitate de voluntari tineri ortodocşi, iar o parte vor fi delegaţi în taberele creştine din România.

S-a decis coordonarea tuturor iniţiativelor cu preoţii protopopi şi arhiereii eparhioţi, precum şi cu structurile locale ale Direcţiei Generale Învăţământ, Tineret şi Sport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *